Berekening speelsterkte

De KNLTB maakt gebruik van het zogenaamde ‘Dynamisch Speelsterkte Systeem’, kortweg DSS, om alle leden te rangschikken op basis van hun speelniveau.

Eens per jaar (in november) wordt de speelsterkte van alle aangesloten tennissers vastgesteld op basis van hun prestaties in wedstrijden tijdens de KNLTB competities en toernooien. Deze speelsterkte wordt vertaald naar een cijfer tussen de één en negen dat is terug te vinden op de ledenpas.

Speelsterktebepaling

Aan het eind van het tennisseizoen (half november) wordt voor ieder KNLTB-lid de nieuwe speelsterkte bepaald. Dit gebeurt op basis van de eindejaarsrating die voortkomt uit het gemiddelde van de behaalde resultaten gedurende het seizoen, eventueel gecorrigeerd met een acceleratiewaarde, dempingswaarde of inactiviteitswaarde. Na deze bepaling van de speelsterktes heeft iedere speler een nieuwe speelsterkte die een jaar hetzelfde blijft. Maar de actuele rating van de speler wijzigt in principe na iedere wedstrijd. Met de stroomschema’s hieronder kun je per wedstrijd voor jezelf bepalen wat er wijzigt.

Speelsterkte 2016
Als je vragen hebt over je speelsterkte voor 2016, raden we je aan om eerst de pagina met veelgestelde vragen te lezen en de Procedure speelsterktebepaling 2016. Houd er wel rekening mee dat je je nieuwe speelsterkte pas vanaf 1 januari kan gebruiken.

Actuele rating

De speelsterkte van een speler blijft een jaar hetzelfde, maar de actuele rating van de speler wijzigt in principe na iedere wedstrijd. De actuele rating van KNLTB leden is o.a. terug te vinden binnen de MijnKNLTB omgeving en in de MijnKNLTB app. Onderaan deze pagina kan je een pdf-document downloaden met een uitgebreide uitleg over het Dynamische Speelsterkte Systeem (DSS).

Veelgestelde vragen DSS

Op deze pagina staat een verzameling van de veelgestelde vragen over DSS met een beknopt antwoord. Deze pagina wordt geregeld bijgewerkt en aangepast, dus de kans is groot dat je hier het antwoord op je vraag vindt.